A+   A-

 

clermont-ferrand
courthouse
Programm

 

Regional Court

 

Commercial Court

 

Labor Court

 

Underground parking lot

Data sheet

 

Client: French Ministry of Justice


Surface area
: 21,000 m² 

Construction costs: 35 million €

Design competiton: 1986 

Construction: 1986-1992 

 

Project architects: François Daubail, Nika Jannin, Ignacio Gomez Pulido

Associate Project architect: Bernard Faye

Engineering: Marc Mimram and INGEROP SEEE,

Environmental engineering: Hubert Penicaud

Company: SOGEA-RAZE

aerial photography - the building relates to t he form of the surrounding neighborhoodsClermont-Ferrand law court - study - court roomClermont-Ferrand law court - main circulation - light filters downward to several floorsClermont-Ferrand law court - cross sectionClermont-Ferrand law court - main entryClermont-Ferrand law court - one of the court roomsClermont-Ferrand law court - ground floor planClermont-Ferrand law court - view along the main facadeClermont-Ferrand law court - studiesClermont-Ferrand law court - an element of the facadeClermont-Ferrand law court - a court roomClermont-Ferrand law court - studiesClermont-Ferrand law court - library and meeting roomClermont-Ferrand law court - study of spatial combinationsClermont-Ferrand law court - a court room

 

The design breif

 

Design objectives seeking to link urban integration with the specific nature of the institution of justice.

 

Create an open and clear building in which employees and visitors feel respected and understood.

 

There has been a specific effort in the quality of the spacers and the detailing in an attempt to reduce the feeling of anxiety, which may be associated with such a formal institution.

The project

  

The complexity of such a program, its vocation, its location in the heart of the city, have been major elements in the design of a public building with a notable presence.

This legal complex confirms its institutional function by the rigor and the readability of its composition.

While respecting the scale and formality of the building, the use of glass, natural wood, and bush-hammered exposed concrete give the space its solemn character without being ostentatious.

To the south, while strongly linked to the central building, the Commercial Court and Labor Tribunal express their autonomy.