A+   A-

 

montpellier
courthouse
Programm

 

Tribunal de Grande Instance

 

Tribunal d’Instance

Data sheet

 

Client: French Ministry of Justice

 

Surface area: 13,000m²

Construction costs: 30 million €

Design contest: 1992

Start of construction: 1992

Delivery: 1996

 

Project Manager: Bruno Augry

Associate Project architect: Garcia Diaz and Jean Planes

Landscaping: Liliane Grunig

Tribel Lighting: Georges Berne

Engineering: INGEROP SEEE

law court - Montpellier - entry square law court - Montpellier - main public hall law court - Montpellier - study superposed on a site photography law court - Montpellier - airial view law court - Montpellier - semi circular exterior patio law court - Montpellier - court room law court - Montpellier - architect's tribute to the 500 persons who collaborated to built the law court law court - Montpellier - public access law court - Montpellier - one of the public circulations law court - Montpellier - competition study - main room and court room law court - Montpellier -  transparencies toward the entrance court - the library - the Peyrou garden beyond law court - Montpellier - ground floor plan law court - Montpellier - main public hall law court - Montpellier - project diagramatic explanation - from concept to design law court - Montpellier - height limitation imposed with the respect to the Peyrou garden law court - Montpellier - public circulation separated from the wall, allowing natural daylight to filter below law court - Montpellier - transparency toward the main court law court - Montpellier - study - one of the court rooms - light from above which signifies a "presence"

 

The design brief

 

Enrich the neighborhood by the design of a building that reflects the character of the legal institution.

 

Create an open and clear space in which employees and visitors feel respected and understood.

 

Combine both a sense of monumentality while keeping a human scale in an attempt to reduce the anxiety of users of such a facility.

The project

 

The project In the historic heart of the city, the courthouse is accessible by a succession of transitional spaces emanating from the main Square Peyrou.

 

The constructive vocabulary is deliberately clear and readable.

The design efforts of openness, transparence and verticality introduce spatial qualities other than those specifically attributed to the institution of justice.

 

The courtrooms are linked to the large public lobby, the functional heart of the building, as are the main circulation paths.

All of the offices are organized around semi circular planted gardens. Natural daylight is predominant, from skylights as well as large glass facades.

Exposed concrete of a warm color and natural stone on the outside, to which is added and the use of wood inside all come together to create a strong yet welcoming presence.