A+   A-

 

louvrais theatre
cergy-pontoise
The design brief

 

An existing totally inadequate theatre is totally reconstructed.

Make the theater more functional and better adapted to all the users: the public, professionals, administrative and technical staff.

Re-plan the hall while maintaining the number of seats.

Entirely reconstruct all the off-stage spaces:

• Create a larger, more inviting reception hall for the public,

• Create spacious facilities for the artists: rehearsal and dressing rooms.

Data sheet

 

Client: City of Cergy-Pontoise

 

Surface area: 2,900m2

Construction costs: 5 million €

Construction: 1997-1999

 

Project Manager: Bruno Mougel

Foreman: Bruno Mougel

Stage Design: ONECS

Acoustics: Alain Mayerowitz

Engineering: Pons, Huillery, Arro

Louvrais theatre, main facadeLouvrais theatre, staircase to the seating areaLouvrais theatre, the stageLouvrais theatre, the foyer - exhibition hallLouvrais theatre, the stageLouvrais theatre, typical eventLouvrais theatre, the foyer - exhibition hall as seen from the outsideLouvrais theatre, typical eventLouvrais theatre, the foyer - staircase to the seating areaLouvrais theatre, exhibition spaceLouvrais theatre, first day of exhibitionLouvrais theatre, transparenciesLouvrais theatre, mezzanineLouvrais theatre, longitudinal sectionLouvrais theatre, the foyer - exhibition hall as seen from the outside

The project

 

The stage and fly over were enlarged and raised to 19 meters in accordance with today’s stage design standards.

 

The entry and exhibition hall has become a spacious transparent and luminous space.

It gives access to the auditorium from above and below.

 

The rear of the theater is reserved for professionals and artists: it includes a reception area, a foyer, a large rehearsal space with wide windows unto the neighborhood.

 

Dressing rooms were created in in an intimate and quiet lower area. The theatre is once again a worthy.